Druhy kozích sýrů
12.11.2017

Dnešní článek na téma druhy sýrů pojednává o tom jak můžeme sýry dělit a věřím, že se dozvíte hodně nových a zajímavých informací.

Sýry můžeme dělit dle různých parametrů. Základní dělení je dle typu mléka, na sýry kravské, sýry kozí a sýry ovčí. Další dělení je dle tvrdosti.


Tvrdost je poměr mezi vodou a sušinou obsažnou v sýru. Čím je méně vody v sýru, tím je sušší a tvrdší.

Dělení dle tvrdosti

  • čerstvé sýry – vysoký obsah vody, určené pro rychlou konzumaci (čerstvý sýr)
  • měkké sýry – procházejí krátkým obdobím zrání (brie)
  • polotvrdé sýry – mají hutnou strukturu, ale lze je snadno krájet (gouda)
  • tvrdé sýry – mají tvrdou sýřeninu, a sýr se nedá krájet, ale spíše se drobí (parmezán, ale i gouda s dlouhým obdobím zrání)


Dělení dle obsahu tuku v sušině

  • odtučněné – do 10%
  • nízkotučné – 10–25%
  • polotučné – 25-45%
  • plnotučné – 45-60%
  • vysokotučné – nad 60%


Dělení dle délky zrání

  • 4 týdny - mladý sýr (jong kaas)
  • 6-8 týdnů - mladý uleželý (jong belegen)
  • 8-12 týdnů - uleželý (belegen)
  • 4-6 týdnů - pikantně uleželý (pikant belegen)
  • 7-8 měsíců - extra uleželý (extra belegen)
  • 10-12 měsíců - starý sýr (oud kaas)
  • déle než 1 rok - přestárlý sýr (overjärig kaas)

 

Ikona

Kde nás najdete Kontaktujte nás Nejdůležitější odkazy

Farma pod Ještědem s.r.o.
Javorník 2
Proseč pod Ještědem
463 43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tel: (+420) 724 934 216

 

 

email  info@farmapodjestedem.cz

 

web  www.farmapodjestedem.cz

 

 

 

Nejnovější informace na sociálních sítích:

Farma

IkonaIkona

Hostinec

IkonaIkona

 

Domů
O farmě
Produkty
Okolí

 


Design and Developed by 5Q. Kudyznudy.cz - tipy na výlet
Cookies
Webové stránky používají cookies, díky kterým je prohlížení stránek příjemnější a snazší. Ke zpracování některých cookies potřebujeme od vás souhlas, který dáte kliknutím na "Přijmout vše", nebo nastavte jednotlivě v "Nastavení souborů cookie“. Více informací najdete zde.

Nastavení souborů cookie     Přijmout vše